De Nieuwe Kerkstraat is altijd al een rommelige straat geweest. Veel geparkeerde auto’s en een jungle aan fietsen. Het werd dan ook hoog tijd om de straat een opknapbeurt te geven. In 2021 gaat de gemeente beginnen met de herinrichting.

Bureau De Wijde Blik, ingehuurd door de gemeente Amsterdam, heeft samen met bewoners, ondernemers en de gemeente een nieuwe indeling gemaakt voor autoparkeerplaatsen, fietsrekken en loopruimte voor voetgangers. Bewoners die deelnamen aan dit ontwerpteam waren tevreden over het duidelijk en goed verlopen ontwerpproces.

Minder parkeerplaatsen, meer loopruimte

Dit betekent dat de noordkant van de Nieuwe Kerkstraat vrij wordt van autoparkeren. Een vermindering van 15 autoparkeerplaatsen op een totaal van 30. Voetgangers krijgen een loopruimte van tenminste 1,5 meter aan beide kanten van de straat. Aan de kant van de SPAR is de stoep net wat breder en zonder obstakels, aan de andere kant blijft het wat meer zig-zaggen, ook door de verschillende opgangen naar de woningen. Er komen veel fietsrekken bij en er is rekening gehouden met 10% groei.

Groen

De straat wordt ook groener. Er komen plantenbakken met kleine bomen of struiken. Helaas is er niet voldoende ondergrondse ruimte om bomen in de volle grond te plaatsen.

Nieuwe Fietsenrekken

Er is nu een proef met nieuwe fietsenrekken gestart. Deze staan nu tegenover Underground, de nieuwe sportclub.

Laad- en losplekken

Er komen twee laad- en losplekken. Namelijk één voor de Spar en eentje voor de huisnummers 5 en 7. ‘s Avonds verandert de plek voor de SPAR in een autoparkeervak en voor de nummers 5 en 7 in een fietsparkeervak. Aan de zijkant van snackbar Silver Grill is op aanwijzing van bewoners de stoep van de Nieuwe Kerkstraat wat breder gehouden met niet meer dan 4 bakfiets (parkeer)plaatsen van Weesperstraat naar de SPAR.

Een groter geheel

De plangrens van de Nieuwe Kerkstraat loopt precies tot de voorgevel van het Ceres-complex (grijs gebied op de tekening) Het eerste stukje Nieuwe Kerkstraat (wit gebied op de tekening) is onderdeel van de planning van Knowledge Mile Park en het programma ondergrondse afvalcontainers.

Deze herinrichting is maar een klein onderdeel van het plan om de geheel Kerkstraat te vernieuwen. Dus van de Leidsegracht helemaal tot de Roetersstraat. Voor dit allemaal gereed is zijn we wel een paar jaar verder.

Voor meer informatie kijk hier op de website van de gemeente. Hieronder de tekening van de herinrichting. Je kunt hem hier downloaden.


FOTOBIJSCHRIFT

Ceres-bewoners van het 1e uur, zullen zich nog het 2e pandje (Stomerij enz.) herinneren, dat nog is blijven (be)staan toen het complex al gebouwd was. Onder de luifel (Bakkerijen) kwam later de voorloper van de huidige SPAR.