Dit stukje lazen we onlangs in MUG magazine maar hebben we sterk ingekort.

Overal in onze stad staan boekenkastjes. Hier kun je boeken in zetten die je gelezen hebt of waar je niet door heen komt. Iedereen mag een boek uit de kast mee nemen naar huis. Zo krijgt een boek een tweede leven.

Een van de oudste boekenkastjes in de stad, aan het Sarphatipark begon als een straatboekenwinkeltje. Je werd geacht 1 euro per boek in de brievenbus te doen. Dat deed lang niet iedereen bleek uit de briefjes die wanbetalers waarschuwden. Het kastje hangt er nog steeds maar inmiddels zijn de boeken gratis.

Behalve buiten kan je op steeds meer binnenlocaties boeken uitzoeken. In Post Oost aan de Wijtenbachstraat staan twee imposante weggeefboekenkasten. Deze ochtend lijkt daar weinig belangstelling voor, maar dat zegt niets, volgens de baliemedewerkster. “Het loopt goed. We hebben ze nu vier jaar en het aanbod verandert voortdurend. Alleen die encyclopedie staat er al wat langer.” Een van de medewerkers houdt de kasten bij. “Hij zorgt dat het netjes staat. Veel meer werk is het niet eigenlijk.”

Steekproefje

Ook buiten blijkt het maken en ophangen van de kastjes de grootste inspanning. Daarna is het vooral het rechtzetten van de boeken en soms een te beschadigd exemplaar verwijderen.

Onder schrijvers lijkt weinig bezwaar tegen deze nieuwe vorm van boeken delen. Renate Dorrestein begon zelf het boekenkastje aan de Weesperzijde. Maarten van het Hart vertelde aan het AD dat hij zijn boeken soms zelf in kastjes zet. “Bij wijze van steekproefje om te kijken of ze snel worden meegenomen. Mijn laatste roman, Magdalena, heb ik op verschillende plaatsen neergezet. Toen ik de dag erna ging kijken, bleken ze verdwenen. Dat zorgt dan voor voldoening.” Misschien een goede suggestie voor Amsterdamse schrijvers?

Voor de locaties waar boeken/weggeefkasten staan zie hier


FOTOBIJSCHRIFT

 

De openbare boekenkast aan de Nieuwe Achtergracht