Goede en bruikbare spullen weggooien is zonde, vonden Inger en Annemarie. De twee buurvrouwen kwamen in 2015 op het idee om een weggeefkast te plaatsen in de algemene hal van hun woongebouw (het Ceres-complex) van De Key aan de Weesperstraat.

De weggeefkast begon met een oude tafel van buurman Piet. Hij had de tafel in de algemene ruimte neergezet, omdat hij hem niet meer nodig had en er misschien iemand anders blij mee kon maken. Steeds meer bewoners van de flat zetten spullen op de tafel om gratis mee te nemen. Zo ontstond het idee van de weggeefkast. Inger en Annemarie mailden hun buren en die waren overwegend positief. Ook vroegen ze toestemming aan De Key en het mocht, mits het niet in de weg stond.

Een tweede kans

Er liggen inmiddels uiteenlopende dingen in de kast. Van boeken, wekpotten tot een barbecue. “Eigenlijk elke keer als ik naar boven kom dan is het eerst even kijken wat er in de kast staat. En ik hoor ook veel mensen die blij zijn met wat er ligt”, zegt Annemarie.

Inger, Annemarie en Piet vinden het zonde als er spullen die nog een tweede leven verdienen worden weggegooid bij het vuilnis. Wat een belangrijk ding is: wat voor de een rommel is, is voor de ander een pareltje”,

Eerbetoon

Helaas is Inger overleden in augustus 2018, daarom is de kast tevens een eerbetoon aan haar geworden. Een flatvandaal heeft vorig jaar haar prachtige bord met de regels van de weggeefkast vernield en weggegooid, maar dat heeft haar vriend Jeroen weer opgepakt en een nieuwe gemaakt die nu in de hal hangt.

De spullen in de kast zijn alleen van en voor de bewoners in de toren, maar wilt u misschien zelf een dergelijk Project opzetten en heeft u advies nodig ? Dan kunt u ons hier een mail sturen.

‘Wat voor de een rommel is, is voor de ander een pareltje’

Het Ceres-weggeefkast team. V.l.n.r. Inger, Annemarie en Piet

Het Ceres-weggeefkast regels