Afgelopen 3 juni sloot om 12.00 uur de stembus van Centrum begroot. Dit jaar zijn er 173 plannen ingediend en dat zijn er 29 meer dan het jaar ervoor. Van die 173 plannen zijn er meer dan honderd die 50 of meer likes hebben gekregen. En ons plan is maar liefst vijfde geworden met 262 likes. Dit betekent dat we door zijn naar de volgende ronde.

Ok, maar wat nu?
Nu gaat de gemeente alle plannen beoordelen of ze uitvoerbaar zijn. Ze leggen de uitvoerbare en financieel haalbare plannen voor aan de stadsdeelcommissie en deze selecteert vervolgens de plannen waar de bewoners van Stadsdeel Centrum op kunnen stemmen.

We krijgen hier eind juni bericht over.

Geld uitdelen

In de periode van 22 juli t/m 26 augustus 2020 verdelen bewoners € 500.000,- over de geselecteerde plannen. Het budget is verdeeld in 3 gebieden. €150.000,- voor plannen op de Oostelijke Eilanden, € 100.000,- voor plannen in de Haarlemmerhouttuinen en €250.000,- voor plannen in de rest van stadsdeel Centrum.

Iedere bewoner (van 10 jaar en ouder) van Centrum krijgt hiervoor via de post een stembiljet met stemcode en kan hiermee een ‘winkelwagentje’ vullen met plannen tot maximaal € 500.000,- . Als je zelf in Centrum woont, ontvangt je dit stembiljet met stemcode dus ook. De plannen met de meeste stemmen, worden uitgevoerd.

Is ons plan uitvoerbaar?

Zeker wel! In Rotterdam is al een dergelijk project aan de gang maar dan met een mobiele geluidsmeter. Zie dit artikel in het AD. .Zo’n meter kost 20.000 euro, maar dan heb je ook wat. Het nadeel is wel dat de politie aan de slag moet, handhaven dus. We moeten dus de gemeente en de baas van de politie Amsterdam (onze burgemeester dus) ervan overtuigen dat we het zat zijn.

Petitie

WeesperWijs wil dit plan en alle opmerkingen die gemaakt zijn bundelen en aanbieden aan de gemeenteraad of burgemeester. Dit gaan we samen doen met andere Amsterdamse bewonersorganisaties. We wachten eerst de beoordeling af van Centrum Begroot.

Landelijk
WeesperWijs is gebeld door organisaties buiten Amsterdam die ook last hebben van motor- en autolawaai. Bijvoorbeeld in Bergen (Noord-Holland) of in de Krimpenerwaard. We gaan kijken of samen kunnen werken aan een landelijk platform.

 

Moedig voorwaarts!