Brief aan het dagelijks bestuur

Afgelopen dinsdagavond heb ik met veel belangstelling gekeken naar de livestream van de vergadering stadsdeelcommissie. Vooral punt 9 op de agenda had mijn volle aandacht; de overlast m.b.t. motorlawaai.

Ik woon aan de Weesperstraat en mijn appartement bevindt zich aan de Nieuwe Kerkstraat. Met mooi weer is het niet mogelijk om de ramen open te zetten omdat het geluid van motoren door de hoge bebouwing versterkt de woonkamer in komt. Ik ben wel wat gewend qua geluidsoverlast van de Weesperstraat maar dit motorlawaai is van een heel ander kaliber. Het is dan ook goed om te zien dat motorlawaai de volle aandacht heeft gekregen van de stadsdeelcommissie.

Centrum Begroot
Aan het begin van de vergadering werden de winnaars van Centrum begroot bekend gemaakt. Saillant detail is dat ik ook een plan had ingediend. Een plan voor een akoestische flitspaal in de Weesperstraat (zie hier). Ook een bewoner van de Damstraat had (toevallig) eenzelfde plan ingediend (zie hier). Als je de stemmen op beide plannen bij elkaar optelt (410 stemmen) zijn we tweede geworden van alle 173 plannen. De reacties onder het plan laten zien dat motorlawaai echt een inbreuk maakt op het woongenot. Bewoners kunnen niet meer rustig op hun balkon of in de tuin zitten. Het geluid maakt mensen agressief en houdt mensen uit hun slaap..

De petitie
Omdat centrum begroot niets opleverde ben ik een petitie gestart tegen motorlawaai in Amsterdam (zie hier). Samen met veel bewoners uit verschillende wijken zijn we flyers gaan rondbrengen. De teller staat op dit moment bijna op 1700 handtekeningen. Deze petitie loopt tot 17 oktober en wordt dan aangeboden aan de gemeente Amsterdam.

Oplossing(en)
De oplossing die tijdens de vergadering werd aangedragen namelijk akoestische flitspalen is ook een oplossing die ik ondersteun, maar heeft ook zijn haken en ogen.

Ten eerste omdat het nog in een experimentele fase is en het dus nog wel jaren kan duren voordat Amsterdam er gebruik van kan maken. (waarom doet Amsterdam niet gewoon mee met het experiment?)

Ten tweede is het onder motorrijders gebruikelijk elkaar op de hoogte te houden van waar er gecontroleerd wordt en zal de opbrengst van bekeuringen om dit alles terug te betalen tegenvallen.

Ten derde is het systeem heel erg duur als je kijkt naar de verhouding geld en het aantal overtreders.

Dan kun je je afvragen of we niet eerst de eenvoudigere meer voor de hand liggende oplossingen kunnen gaan inzetten namelijk; publiciteit en handhaving.

Publiciteit
Als de gemeente laat zien dat het niet gediend is van dit asociale gedrag, strenger gaat optreden en dit duidelijk maakt via krant en social media dan nemen we al een stap in de goede richting. Je zou een abri campagne kunnen starten. Gebruik de abri’s langs straten waar de overlast heel erg is. Geef duidelijk de boetes aan zoals jullie ook al doen op bijvoorbeeld het Rembrandtplein, voor het drinken van alcohol in de publieke ruimte.

Mobiele geluidsmeting
In Rotterdam maken ze al gebruik van mobiele geluidsmeting in combinatie met matrixborden die aangeven dat de weggebruiker teveel lawaai maakt.

Handhaving
En als dit geen effect heeft dan de druk opvoeren door de politie te laten handhaven. Gewoon een paar keer een onaangekondigde actie op plekken waar de overlast heel groot is. Een motorrijder aanhouden, aanspreken op zijn gedrag en zijn motor in beslag nemen voor een keuring. Op basis van de waarneming kan een Wachten op Keuring (WOK) melding gedaan worden bij de RDW en/of een boete worden uitgedeeld.

Deze oplossingen kunnen op korte termijn worden ingevoerd. Bewoners hoeven dan niet jaren te wachten op een akoestische flitspaal. Want als we niets doen dan vrees ik dat het probleem zich verergerd. Je ziet nu al dat het overslaat op auto’s die met knallende uitlaten door de stad rijden. Deze verkeersdeelnemers wanen zich op dit moment onaantastbaar, wat ze in zekere zin ook zijn, omdat de politie deze overlast niet als een prioriteit ziet.

Met deze brief wil ik de jou en stadsdeelcommissie oproepen om niet te wachten op het wel of niet slagen van de proef met akoestische flitspalen in Rotterdam maar nu actie te ondernemen.

Hartelijk groet,

Jeroen Robbertsen
Bewonersplatform WeesperWijs

Mede ondertekend door:
Manu Hartsuyker
Amstel-IJpark

Paul Busker
Wijkcentrum d’Oude Stadt

Cliff van Dijk
Bewonersraad Nieuwmarkt Groot Waterloo

Bob Soer
Voorzitter Cerescomplex Weesperstraat