Manu Hartsuyker woont al jaren in de Valkenburgerstraat en is nauw betrokken bij de totstandkoming van de Knowledgemile Park. Ze is lid van de denktank en van de stuurgroep en is mede initiatiefneemster van het Amstel-IJpark. Hieronder haar inspraak tijdens de stadsdeelcommissie van afgelopen dinsdag 20 oktober jongstleden waarin ze pleit voor een overall visie van de Wibaut-as.

HET KNOWLEDGE MILE PARK: VAN HET AMSTERLSTATION VIA HET MR. VISSERPLEIN TOT AAN HET IJ

DE GROENE LOPER

Bij deze wil ik twee scopes van en over het Knowledge Mile Park toelichten:

Ten eerste, de kleine scope:

De omgeving Prins Hendrikkade/ValkenburgerstraatT met de tweede IJtunnelmond moet straks de KOP -of de STAART- van het KNOWLEDGE MILE PARK worden. Nu overheerst de inrichting van een snelweg: een tunnelbak, betonnen wanden, vangrails, snelweg verlichting en geen sprietje groen. Het gemotoriseerde verkeer krijgt het signaal: DIT is een snelweg door de STAD. In deze tijd van Amsterdam Autoluw, van PILOT-KNIPS, vergroening en duurzaamheid moet dat anders.

Ten tweede de tweede grote -over all- scope:

Vanuit de bewoners is er een GROTE BEHOEFTE AAN EEN MASTERPLAN voor dit gebied. Een MASTERPLAN als STATEMENT van duurzaamheid, vergroening en de menselijke maat. Naast de RODE LOPER, DE ORANJE LOPER moet dit de GROENE LOPER worden. Daarom vragen wij dringend ondersteuning van de Stadsdeelraad bij de realisering van het Knowledge Mile Park:

BETROKKENHEID & ONDERSTEUNING vanuit alle directies: Verkeer en Luchtkwaliteit, Duurzaamheid, Openbare Ruimte maar ook Zorg en Democratisering; Ga integraal achter dit plan staan. Lees: Miljard aan gezondheidsschade in het Parool, 21 oktober 2020:

  1. Ondersteun en biedt faciliteiten om het ontwikkelingsproces voor dit gebied te VERSNELLEN.
  2. Ondersteuning en faciliteiten om van dit gebied een spannend en nieuwe stadsstraat te maken.

ENTREE tot de stad te maken.

  1. Maak van dit gebied een TREKKER voor kwaliteits-bezoekers en cultuur liefhebbers waar GROEN en WATER samenkomen.
  2. Ondersteun en faciliteer de AANSLUITING op de aangrenzende gebieden

Prins Hendrikkade & CS – Oosterdoks eiland & NEMO/Marine terrein.
Betrek MEDEWERKING VAN INSPIRERENDE, CREATIVE MENSEN, mensen die out of the box denken.  Zet ‘onze’ wereldberoemde architecten, planologen, lichtkunstenaars in. Denk aan voorbeelden als: de HIGH-LINE in New York City, de werken van Happy Tunnel, het Sky-park van Winny Maas om een paar te noemen.

  1. Gebruik de periode PILOT-KNIP om zaken uit te proberen, oa bij Tweede IJtunnelmond: tijdelijk 30 km (aanbevolen snelheid), weghalen/vergroenen van de vangrails, een maak een andere tunnel verlichting, schilder desnoods de wanden GROEN.
  2. En houdt DE TIJD in de gaten: In 2022 zijn er weer verkiezingen, dan moet het KNOWLEDGE MILE PARK toch al zichtbaar zijn! Dan kan daarna, in 2025, als Amsterdam 750 jaar wordt, de feestelijke opening van het Knowledge Mile Park plaats vinden.     

CONCLUSIE: Zet het KNOWLEDGE MILE PARK in als aanleiding én als urgentie om dit gebied NU te transformeren.