De pilot knip is, zoals u ongetwijfeld weet, uitgesteld naar 2023. Daar zitten gemeenteraadsverkiezingen tussen dus we kunnen er van uit gaan dat uitstel afstel betekent. 

We hebben een kort gesprek gehad met de nieuwe wethouder Egbert de Vries en die drong er op aan dat bewoners met alternatieven moesten komen. Hij wilde niet ‘op zijn handen blijven zitten’ tot aan 2023.

Nu dat hebben we ter harte genomen. We gaan een voorstel doen voor een alternatieve knip. Niet een knip maar een knijp zeg maar. Namelijk de versmalling die nu al voor het Namenmonument is aangebracht uitbreiden naar de andere kant.

De huidige versmalling levert namelijk geen enkel probleem op voor de doorstroming. Je ziet wel eens een kleine file onstaan als het stoplicht bij het zebrapad op rood staat (of de brug open is) maar dat is dan alles.

Dit bracht ons op het idee om de Weesperstraat ter hoogte van het Namenmonument aan beide rijrichtingen te versmallen. Dus van vierbaans naar tweebaans. Dit heeft legio voordelen:

  • Er onstaat meer ruimte aan de kant van het Namenmonument. Met een geschatte bezoekersaantal van 200.000 per jaar is er doorloopruimte nodig. Niet alleen voor de toeristen maar juist ook voor de omwonenden.
  • Door de versmalling zal het een rustigere plek worden. Het is immers een plek voor reflectie en herdenken. Daar wil je niet een vierbaans snelweg naast hebben. Hier geldt een 30km/u regime.
  • Een extra zebrapad om veilig over te steken richting de Hortus
  • Meer ruimte voor vergroening en bankjes.
  • Een haag tussen voetpad en fietspad zorgt ervoor dat voetgangers niet per ongeluk op het fietspad gaan lopen zoals je verdwaasde toeristen wel een ziet doen.
  • Voor ondernemers en taxi bestuurders blijft de buurt (en de IJtunnel) bereikbaar en hoeven ze niet om te rijden.

We hebben dit plan bij de gemeente neergelegd. Eens kijken hoe ze reageren.

Download hier de flyer ‘Niet knippen maar knijpen’.